Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk
A A A
Stetind vinter

Stetind - Norges nasjonalfjell

Stetind (1392 m.o.h.) ble høsten 2002 kåret til Norges nasjonalfjell. Fjellets form er karakteristisk. Det reiser seg loddrett opp av havet og toppen er pannekakeflat som om noen har svingt sverdet og kuttet den.

Den mektige "ambolten" kan sees fra minst syv prestegjeld. Fjellet har fra gammelt av vært et karakteristisk seilingsmerke for sjøfarende langs Nordlandskysten. Stetind ble første gang besteget 30. juli 1910 av F. Schelderup, A. Bryn og C.W. Rubenson.

Et kvart århundre etter førstebestigningen innførte Arne Næss bolteklatringen i Norge. En ny utvikling var i gang. I 1936-37 klatret Næss flere imponerende tekniske ruter til toppen av Stetind, blant annet Sydpillaren. Professoren og filosofen etablerte seg som selve kongen av Stetind, og foretok i 1963, sammen med R. Høybakk og K. Friis Baasted, den første vinterbestigningen av fjellet via Østveggen.

Gå opp
Det er mulig å gå nesten hele veien opp til toppen av granittkjempen.
Halls fortopp heter nivået du kan nå til fots. Turen opp hit går langs sti, men er relativt fysisk krevende likevel. Det tar mellom tre og fire timer å gå opp til fortoppen. Langs stien slynger det seg både elver og bekker så det er unødvendig å ta med seg drikkevann. Utsikten fra Halls fortopp er flott. Herfra kan du skue utover både fjell og fjorder i området.

Ønsker du å bevege deg videre, opp til toppunktet på Stetind trenger du klatreutstyr og erfaring. Eventuelt kan du delta på en guidet tur.

Nordland Turselskap og Narvik Mountain Guides tilbyr guidet tur til Stetind. 
 

Besøk også Tysfjord kommunes nettside for Norges nasjonalfjell, www.visitstetind.no.