Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk
A A A
 

Nyhetsarkiv

rokkan ikon

Rokkan - konferanse 2011

Rokkan-konferanse i  Narvik

Forskeren og verdensborgeren Stein Rokkan markeres og hedres 31. mars 2011 med egen konferanse i hjembyen Narvik.
 
Rokkan regnes som en av verdens fremste samfunnsvitere i etterkrigstida og kalles derfor samfunnsvitenskapenes statsmann, ja det er sågar sagt at to nordlendinger ruver internasjonalt: Knut Hamsun og Stein Rokkan.
Et ordtak sier noe om hvor vanskelig det er å bli profet i eget land. Det har vi tenkt å gjøre noe med nå, i Narvik og under årets vinterfestuke. Så er du interessert i å vite mer om han og hva han har utrettet, og er du interessert i samfunnsspørsmål generelt og lokale saker spesielt, ja, da er den åpne konferansen 31. mars rett tid og sted for deg.
 
Et ordtak sier at det er vanskelig å bli profet i eget land.Dette må nok i høyeste grad også kunne sies om narvikingen og forskeren Stein Rokkan. Han ble født i Vågan i Lofoten, men familien flyttet tidlig til Narvik der Stein gikk på skole og ut av Narvik Gymnas som preseterist, 17 år gammel.
 
Rokkans meritter er mange, og i fagmiljøet ved Universitetet i Bergen kalles han ubeskjedent for samfunnsvitenskapenes statsmann. Det skyldes den innflytelsen han har hatt innenfor denne delen av forskningen, initiativene han har tatt og rollene han har spilt. I internasjonal faglitteratur er Rokkan den mest siterte norske samfunnsforskeren. Da er det kanskje heller ikke så rart at tidligere professor Henry Valen uttalte at Nordland hadde fostret kun to internasjonalt kjente personer: Knut Hamsun og Stein Rokkan.
 
Bare for å ha nevnt det; kun noen måneder før han døde ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sin innsats.
 
Rundt om i verden har mange hedret denne samfunnsforskeren med både ærestitler, opprettelse av priser og eget bygg, mens vi her i Narvik knapt har kjent til arbeidet hans.
 
Dette har vi nå tenkt å gjøre noe med og har derfor tatt på oss å arrangere den første Rokkan-konferansen her hjemme hvor han både vokste opp, gikk på skole og faktisk ligger begravd. Vi skriver bevisst ”den første Rokkan-konferansen”, for sammen med gode støttespillere tar vi sikte på at konferansen skal være kommet for å bli, og at den skal utvikle seg videre de kommende årene.
 
Rokkans forskerliv var knyttet til mange institusjoner, men det er nok fagmiljøene ved Universitetet i Bergen, Chr. Michelsens institutt og Rokkansenteret som regner han som ”sin” siden det var her han virket store deler av sitt voksne liv. Det har da også vært nettopp Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen som har hjulpet oss aller mest med både utforming av idè og innhold til denne første konferansen her nord.
 
Programmet for dagen forteller mer detaljert hva som blir innholdet, og vi anbefaler alle som på den ene siden er interessert i å vite mer om Stein Rokkan som person og forsker, og på den andre siden er opptatt av aktuelle samfunnsspørsmål, enten de er lokale eller nasjonale, til å melde seg på konferansen.
 
Mange temaer som angår oss alle har vært og er oppe i tida. Det burde være nok å nevne sykehusdebatt, forholdet byråkrati – politikk og sentrum – periferi. Og akkurat det siste dreier jo ett av foredragene seg om denne spennende dagen.  

 

Konferansen finner sted i Bystyresalen kl 09.00 - kl 16.00 torsdag 31. mars og vil være åpen for alle intresserte.

application/pdfProgram 266 KB